Inatt var det två himlafenomen som skedde. Under samma natt!
Jag blev väldigt entusiastisk när jag fick höra det här för jag tycker det är så coolt och astronomi facinerar mig. Nästa gång detta ska ske är 2033 så det kändes som att det var värt det att gå upp en stund fyra på morgonen. Mitt alarm ringde kl 4 och jag lindade in mig i min filt och gick ut. Tyvärr så var det ganska dimmigt, men dimman skimrade nästan lite i rött och tidigare, runt halv ett, så smög jag upp för att ta en titt och då såg jag månen som kanske inte var så mycket större, men det lyste väldigt starkt.
Okej vad som händer är att månen är så nära jorden den kan vara i sin omloppsbana runt oss vilket får den att se mycket större ut. Anledningen till att den färgas röd är att jorden ligger precis emellen solen och månen så att solens strålar bryts i atmosfären och då är det främst den röda färgen som träffar månen. 
Båda dessa är två olika himlafenomen, men nu skedde de båda två under samma natt. 
Som sagt så var det lite dimmigt här inatt så jag fick tyvärr inga bilder på månen. :(
 
Tidigare i år så var det även en solförmörkelse och just då hade jag turen att vara på väg hem från en fjälltur så vi var uppe på fjället med klar sikt. Det var supercoolt! Självklart kollade jag inte när det inte var säkert för jag ville inte skada mina ögon, men det jag såg var så otrligt häftigt och jag är så glad att jag fick vara med om det. Det blev väldigt mörkt när solen täcktes och det här är också något som inte kommer ske på många, många år.
 
Gick ni upp inatt för att kolla på månen? Fick ni några bra bilder?
Kram på er!
 
 Bilden är tagen från Google.